Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Mε αντικειμενικά κριτήρια οι φοροέλεγχοι

Στην περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και της συναλλαγής των φορολογουμένων με αυτό, προχωρά αμέσως μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Προς την κατεύθυνση αυτή μελετάται ήδη η απλοποίηση των φορολογικών ελέγχων με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων μέσω και του νέου point system το οποίο είναι προ των πυλών και, όπως έχει ήδη άλλωστε υπογραμμίσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
Παράλληλα, βέβαια, ......


οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου σχεδιάζουν την επέκταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, την αναμόρφωση των φορολογικών υπηρεσιών με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
Θα πρέπει να αναφερθεί ωστόσο ότι πρωταρχικός στόχος του οικονομικού επιτελείου, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του υπουργού, είναι η προσαρμογή του Κ.Β.Σ. στις σημερινές οργανωτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και στις συνθήκες των συναλλαγών και των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό η σταδιακή κατάργηση του Κ.Β.Σ., που θα γίνει με τρόπο φυσικά τέτοιο που θα διασφαλίζονται ταυτόχρονα τα συμφέροντα του δημοσίου, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρήσεων όσον αφορά στην προσαρμογή τους στην ταχύτητα των εξελίξεων που ορίζει η τεχνολογία.
Είναι αξιοσημείωτο, εξάλλου, ότι στην ασύμμετρη έκβαση των φορολογικών ελέγχων σημαντικό ρόλο έχουν και οι διατάξεις του ΚΒΣ
Η πλήρης κατάργησή του κρίνεται λοιπόν επιβεβλημένη όχι μόνο γιατί πληθώρα διατάξεών του έχουν ήδη ξεπεραστεί, αλλά και γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΟΣΑ που έχει Κώδικα Βιβλίων, ο οποίος μέσα από ένα πλέγμα τυπολατρικών και αναχρονιστικών διατάξεων επιβάλλει περιορισμούς και αρκετές φορές παγίδες στον τρόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.
Μέχρι να γίνει όμως το βήμα αυτό, που πολλοί πάντως θεωρούν ακατόρθωτο για την ελληνική πραγματικότητα, η θέσπιση ενός νέου συστήματος ελέγχων με αντικειμενικά κριτήρια, που ήδη θα πρέπει να αναφέρουμε σχεδιάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, κρίνεται αναγκαίο, αφενός διότι εντάσσεται στη νέα φιλοσοφία του οικονομικού επιτελείου που αφορά στη «γενικότερη απλοποίηση των διαδικασιών», αφετέρου δε γιατί το υπάρχον σύστημα οδηγεί σε λογιστικές διαφορές, που ουσιαστικά επιβαρύνουν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις.

www.naftemporiki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...